Bij het bouwen van een website komt veel kijken. Vandaag nog veel meer dan 10 jaar geleden. Maar waar moet een website allemaal aan voldoen? Op deze pagina benoemen wij de meest belangrijke zaken.
Blijf net zo lang bij je websitebouwer aankloppen tot je website aan alle onderstaande richtlijnen voldoet!
Vindbaarheid
Zoekmachine optimalisatie
Zoekmachines, zoals Google, voeren geregeld algoritme-updates uit. De ene is ingrijpender dan de andere. Het is dus erg belangrijk om regelmatige updates door te voeren op je website. Zo zorg je er voor dat je website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten blijft staan.
Gestructureerde data
Zoekresultaten kunnen worden verbeterd door gestructureerde data toe te voegen aan HTML-pagina's. Zoekmachines profiteren van gestructureerde data omdat ze deze data beter kan begrijpen. Zo kan je aangeven dat het getal 99,99 de prijs is van een product en niet de voorraad.
Sitemap
Zorg er voor dat je een sitemap hebt. Een sitemap is een bestand waarin al de webpagina's van je website vermeld staan. Hiermee kan je Google en andere zoekmachines informeren over de inhoud van je website.
Webcrawlers voor zoekmachines, zoals Googlebot, lezen dit bestand, zodat er meer pagina's van je website gevonden kunnen worden door deze zoekmachines.
Veiligheid
Hosting
De meest gebruikte en goedkoopste vorm van webhosting is shared webhosting, waarbij je een kleine ruimte huurt op een gedeelde server (IP adres). Dit heeft vele nadelen.
Als andere websites spam en malware verspreiden kan het gevolg zijn dat het hele IP adres een penalty krijgt. Ook kan je website plots onbereikbaar worden omdat iemand anders de gedeelde bandbreedte en de servercapaciteiten misbruikt.
HTTPS
Zorg ook voor een beveiligde verbinding (SSL) tussen de websitebezoeker en de server. Dit is belangrijk want de meeste publieke netwerken zijn gemakkelijk af te luisteren. Kwaadwillenden kunnen daarmee wachtwoorden en creditcardgegevens afluisteren.
Externe scripts
Het is belangrijk om te weten welke scripts je binnen haalt. Vraag aan je websitebouwer of die weet welke scripts er allemaal ingeladen worden en of deze veilig zijn. Op deze manier zorg je er voor dat de kans op een gehackte website zo klein mogelijk blijft.
Snelheid
Verschillende onderzoeken tonen aan dat gedrag van online bezoekers direct gerelateerd is aan de snelheid van een website. Ook speelt snelheid een grote rol bij het indexeren door zoekmachines.
HTTP/2
Een webserver slaat webpagina's op, verwerkt ze en levert ze aan aan gebruikers en/of browsers. De communicatie tussen gebruikers en servers verloopt via HTTP.
HTTP/2, goedgekeurd in 2015 als nieuwe standaard, zorgt voor een snellere en efficiëntere gegevensoverdracht via internet.
Webfonts
Door web fonts te gebruiken heb je een enorme keuze aan lettertypen waaruit je kan kiezen. Test altijd je webfonts in meerdere browsers en besturingssystemen. Lang niet alle webfonts worden altijd goed en scherp weergegeven.
Vermijd overvloedig gebruik van verschillende web fonts gezien dit een nadelig effect kan hebben op de snelheid van je website. En snellere websites komen hoger in Google te staan.
Afbeeldingen
Die grote foto bovenaan je pagina, en die superscherpe profielfoto's op de 'over ons' pagina maken je site af, maar als je niet oplet, ook een stuk trager.
Zorg er daarom voor dat foto's op verschillende schermen verschillend getoond worden. Afhankelijk van de schermgrootte kun je een afbeelding inladen die mooi past binnen het scherm: groot genoeg om scherp te tonen, maar niet te groot, zodat er geen bandbreedte verspild wordt.
Caching
Voor ieder bestand (bijvoorbeeld een foto) dat je bekijkt op een website kan ingesteld worden hoe lang het bestand geldig is. De browser kijkt hiernaar en slaat het bestand zo lang in de lokale cache op. Dit voorkomt dat dezelfde bestanden bij elke pagina opnieuw worden gedownload met als resultaat snellere pagina's.
Javascript
De meeste laadtijd van de pagina vindt plaats in de browser. Hierin speelt JavaScript een sleutelfactor. Het overvloedig gebruik van JavaScript bibliotheken zoals jQuery en bijbehorende plug-ins kunnen een grote impact hebben op de snelheid van je website. Ook Beacon tags (analytische- en tracking pixels) vertragen je website.
Test je website ook eens op andere toestellen dan de nieuwste telefoon. Heel wat toestellen zijn minder krachtig.
Toegankelijkheid
Kleur
Voor veel ontwerpers voelt een hoog contrast tussen verschillende kleuren te hard. Je ziet vaak dat er lichte grijze tekst op een witte achtergrond staat. Helaas is dat voor veel mensen niet leesbaar.
Keyboard navigatie
Niet iedereen kan of wil een website met een muis besturen. Op een mobiele telefoon en tablet werk je bijvoorbeeld met je vingers. Er zijn ook mensen die alleen hun toetsenbord (kunnen) gebruiken. Bij de meeste websites worden deze gebruikers vergeten waardoor ze de website helaas niet kunnen gebruiken. Zorg er voor dat jij wel een website hebt die voor iedereen werkt.
Oude browsers
De ontwikkeling van het internet gaat razendsnel. Hierbij vergeten sommige websitebouwers dat er ook nog oude browsers bestaan. Er zijn mensen die vanwege hun computer, of restricties op het werk, geen nieuwe browser kunnen gebruiken. Zorg er dus altijd voor dat de informatie die op je website staat ook beschikbaar is voor oude browsers
Gebruiksvriendelijkheid
Mobielvriendelijk
De wereld ondergaat een mobiele revolutie. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone bij zich en is voortdurend online op zoek naar informatie. Volgens onze statistieken gebruiken 70% van de bezoekers een mobiel apparaat om online informatie op te zoeken.
Toch werken veel sites tegenwoordig nog niet optimaal op mobiele apparaten. Zorg voor een optimale ervaring voor je gebruikers en test uitgebreid op verschillende apparaten.
Navigatie
Less is more, zo ook bij de navigatie van je website. Minder hoofdmenu items zorgt voor een duidelijke keuze op iedere pagina. Minder dropdowns zorgen voor minder kliks.
Dat wil niet zeggen dat je website weinig pagina's moet hebben. Zoekmachines hebben graag veel informatie op een website waar ze naar kunnen linken. Zorg dus voor een goede navigatiestructuur waar zowel bezoekers als zoekmachines blij van worden.
Vormgeving
Een website bestaat uit veel verschillende elementen. Vaak wordt ieder element grafisch als los element behandeld. Hierdoor krijg je een onsamenhangende uitstraling. Je ziet ook vaak dat modules zoals reserveren, agenda's en afspraken er anders uit zien doordat er software van derden gebruikt wordt. Voor de bezoeker kan dit erg afleidend zijn. Een samenhangende stijl met elementen die voor alle soort bezoekers werkt zorgt voor meer tevreden bezoekers.
Leesbaarheid
Het juiste aantal tekens op elke regel is essentieel voor de leesbaarheid van je website. Het mag niet alleen je ontwerp zijn dat de breedte van je tekst dicteert. Het is ook een kwestie van leesbaarheid.
De optimale lijnlengte voor de hoofdtekst op een pagina is 45-75 tekens per regel (bron: webtypography.net).
Als een tekstregel te lang is heeft de lezer moeite om zich op de tekst te concentreren en door te gaan op de juiste regel.
Forms
Een technisch en grafisch goed formulier is goed voor zowel website bezoekers als zoekmachines. Ook je browser weet welke velden er staan zodat het automatisch aanvullen van velden altijd goed gaat. Veel websites focussen te veel op het grafische aspect waarbij de gebruiksvriendelijkheid van het formulier vergeten wordt.
Wil jij een website die vandaag, en over 10 jaar nog steeds, aan alle bovenstaande richtlijnen voldoet? Neem contact met ons op!
Ben jij een webdeveloper en wil je onze techniek gebruiken? Neem contact met ons op!