Wat is duplicate content?

In de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) is duplicate content een veelbesproken onderwerp. Het verwijst naar situaties waarbij identieke of zeer vergelijkbare inhoud voorkomt op meerdere plaatsen op het internet. Dit kan zowel binnen één website plaatsvinden (interne duplicate content) als over verschillende websites heen (externe duplicate content). Maar hoe gaan Google en andere zoekmachines hier eigenlijk mee om? En belangrijker nog, wat kun je doen om negatieve gevolgen voor je website te voorkomen?

Hoe Google "duplicate content" behandelt

Google streeft ernaar gebruikers de meest relevante en unieke zoekresultaten te bieden. Wanneer de zoekmachine duplicate content detecteert, probeert het te bepalen welke versie het meest relevant is voor een zoekopdracht en toont die in de zoekresultaten. De andere versies worden niet "gestraft" in de traditionele zin van het woord, maar ze krijgen simpelweg minder zichtbaarheid omdat Google ze niet toont.

Het is een misvatting dat Google altijd actieve straffen uitdeelt voor duplicate content. Echter, als Google vermoedt dat duplicate content wordt gebruikt om de zoekresultaten te manipuleren of als spam wordt beschouwd, kan dat wel leiden tot een verlaging van de website's rangschikking of, in extreme gevallen, tot een volledige verwijdering uit de zoekindex.

Vermijd "duplicate content"

Probeer unieke en waardevolle content te bieden op elke pagina van je website. Als je merkt dat je herhalende informatie moet plaatsen, overweeg dan om deze samen te voegen in één uitgebreide pagina.

Voor e-commerce sites kan het een uitdaging zijn om unieke beschrijvingen te bieden voor producten die op talloze websites te koop zijn. Probeer elke productpagina uniek te maken door gebruikersrecensies of door extra unieke details toe te voegen.

Doel van Google

Hoewel Google begrijpt dat niet alle duplicate content met slechte intenties wordt gecreëerd, is het belangrijk om proactief te zijn in het beheren ervan. Door duplicate content te vermijden kun je de kans verkleinen dat het de zichtbaarheid en de rangschikking van je website negatief beïnvloedt.

Onthoud dat het doel van Google is om gebruikers te voorzien van relevante, unieke content; door hieraan bij te dragen, werk je samen met de zoekmachine om een betere ervaring voor iedereen te creëren.

Samen bouwen aan jouw online succes?