Optimale regellengte op een website: waarom korter beter is

Bij het ontwerpen van een website zijn er tal van factoren om rekening mee te houden, van de visuele uitstraling tot de technische prestaties. Maar één aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de regellengte van de tekst.

Onderzoek toont aan dat de leesbaarheid van teksten sterk afhangt van hoe lang de regels zijn. Te lange regels op een scherm kunnen de leeservaring aanzienlijk verslechteren en ervoor zorgen dat bezoekers afhaken. In deze blogpost duiken we dieper in op dit fenomeen en leggen we uit hoe je de optimale regellengte bepaalt voor jouw website.

Wat is regellengte en waarom is het belangrijk?

Regellengte verwijst naar het aantal karakters dat op één regel van een tekst past. Dit kan variëren afhankelijk van de breedte van het scherm en de tekstgrootte. Een korte regellengte betekent dat er minder woorden per regel staan, terwijl een lange regellengte meer woorden per regel bevat. Hoewel dit een klein detail lijkt, kan de lengte van de regels een grote invloed hebben op hoe gemakkelijk of moeilijk een tekst te lezen is.

Gebruikersonderzoek toont aan dat bezoekers van websites moeite hebben met het lezen van lange regels. Wanneer een regel te lang is, moeten de ogen meer moeite doen om van het einde van de ene regel naar het begin van de volgende te gaan. Dit kan vermoeidheid veroorzaken en de kans vergroten dat lezers de tekst overslaan of vroegtijdig afhaken.

Wat zegt het onderzoek?

Verschillende studies hebben de impact van regellengte op leesbaarheid onderzocht. Een klassiek onderzoek van de Universiteit van Cambridge ontdekte dat teksten met een regellengte van 50 tot 75 karakters per regel (inclusief spaties) het meest leesbaar zijn. Dit komt overeen met ongeveer 8 tot 12 woorden per regel. Kortere regels, zoals 30 karakters, zorgen voor een gefragmenteerde leeservaring, terwijl regels van meer dan 75 karakters de concentratie en focus van de lezer verminderen.

Daarnaast laat onderzoek zien dat mensen teksten op een scherm anders lezen dan op papier. Op een scherm scannen we teksten sneller en zijn we geneigd om terug te vallen op een F-vormig leespatroon, waarbij de ogen vooral de eerste paar regels en woorden van een tekst intensief lezen. Lange regels kunnen dit patroon verstoren, omdat het meer moeite kost om naar het begin van de volgende regel te navigeren.

Wat is de ideale regellengte voor jouw website?

Op basis van het gebruikersonderzoek en onze eigen ervaring, raden we aan om een regellengte tussen de 50 en 75 karakters aan te houden. Dit biedt een balans tussen leesbaarheid en efficiëntie. Hier zijn enkele tips om de regellengte op jouw website te optimaliseren:

  • Pas de breedte van tekstblokken aan: Zorg ervoor dat de container waarin de tekst staat, niet te breed is. Dit kan eenvoudig worden gedaan met CSS door een maximale breedte in te stellen voor tekstblokken.
  • Gebruik responsieve typografie: Pas de lettergrootte en regellengte aan op verschillende schermformaten. Wat op een desktop goed werkt, kan op een smartphone te lang zijn. Gebruik media queries om de leesbaarheid op alle apparaten te waarborgen.
  • Overweeg de doelgroep: Voor sommige doelgroepen, zoals kinderen of ouderen, kan een iets kortere regellengte prettig zijn, omdat dit de leesbaarheid verder verbetert. Experimenteer met verschillende lengtes om te zien wat het beste werkt voor jouw specifieke doelgroep.

Voorbeelden uit de praktijk

Bij Marsvaardig passen we deze principes toe op al onze websites. Neem bijvoorbeeld de website van Venduhuis De Eland. Bezoekers blijven langer op de pagina's en de feedback van gebruikers bevestigt dat de website "rustig en overzichtelijk" aanvoelt.

De samenwerking kan niet soepeler!

Elise Trommelen, Directeur, Venduhuis De Eland De Zon

Met de komst van een nieuw veilingsysteem moesten wij een start maken met een nieuwe website. Wij vonden het erg spannend om over te stappen, maar de samenwerking met Marsvaardig kan niet soepeler! Op alle vragen of opmerkingen die wij hadden kwam een duidelijk strategisch antwoord en advies.

Onze klanten en wij zijn super tevreden over de website. En wij vooral met de samenwerking. Dank!

Conclusie

De optimale regellengte is een cruciaal, maar vaak vergeten element bij het ontwerpen van websites. Door regels niet te lang te maken - idealiter tussen de 50 en 75 karakters - zorg je ervoor dat teksten beter leesbaar zijn, de gebruikerservaring verbetert en bezoekers langer op je website blijven.

Bij Marsvaardig houden we rekening met dit soort details om ervoor te zorgen dat de websites die we bouwen niet alleen mooi en snel zijn, maar ook optimaal leesbaar.

Wil je meer weten over hoe je de leesbaarheid van jouw website kunt verbeteren of over andere aspecten van goed webdesign? Neem gerust contact met ons op!

27 september 2024, door Tom Janssens
Samen bouwen aan jouw online succes?