Bij het bouwen van een nieuwe website hoort vaak het schrijven van nieuwe teksten. Soms ook het bedenken van compleet nieuwe pagina's. De pagina waar doorgaans de meeste energie naar toe gaat is de homepage. Maar is dit wel terecht?
De homepage; voor velen de belangrijkste pagina van hun website. Op de homepage moet alles samenkomen. Vanuit de homepage zullen bezoekers straks over de website gaan navigeren. Op de homepage moet zoveel mogelijk informatie gezet worden.
Maar wat blijkt uit de statistieken? Op de meeste websites zien maximaal 30% van je bezoekers de homepage, de overige bezoekers komen via een zoekmachine direct op een onderliggende pagina terecht.
De bezoekers die de homepage wel zien zijn doorgaans de mensen die zochten op je bedrijfsnaam of die via de zoekmachine op een andere pagina zijn terechtgekomen en op de homepage klikken.
Een beter alternatief
De reden voor een bezoeker om via een onderliggende pagina terug te gaan naar de homepage is overigens een teken dat de pagina waar je bezoeker vandaan komt geen goede alternatieven biedt.
Onderaan een pagina van een bepaalde dienst die je aanbiedt zou je bijvoorbeeld je andere diensten kunnen uitlichten. Of een aantal projecten binnen deze dienstverlening. Of een aantal portfolio items of producten die met deze dienst te maken hebben.
Landingspagina's
Hiermee kaart ik meteen het volgende aan. Het onderschatten van een goede 'landingspagina'. Jouw website kan meerdere landingspagina's hebben. Bied je meerdere diensten aan dan is elke dienst een landingspagina.
Zie deze landingspagina's maar als homepage, maar dan van een specifiek onderwerp. Een goed voorbeeld is een klant van ons; Pro Motion Film. Op deze website heeft iedere dienst een mooie onderliggende pagina met veel waarde voor de bezoeker. Een andere klant van ons het zelfs een heel artikel geschreven over landingspagina's.
Het doel van je landingspagina's is ervoor zorgen dat de bezoeker op de contactpagina terecht komt, niet op de homepage.